Hva er en orkan?

I USA har orkanen Sandy herjet og ødelagt både veier, hus og trær. Hva er egentlig en orkan?

En orkan er en svært kraftig storm som har en hastighet på minimum 64 knop, nesten 120 km/t. Tenk å bli truffet av foreksempel et blad med den hastigheten!

Orkaner er så farlige værfenomener at mange forskjellige myndigheter og meteorologer verden over samarbeider for å følge uværets mulige vei mot land. De fleste orkaner får et navn fordi det gjør det enklere å vite hvilken orkan man snakker om. Orkanen som herjer på kysten i USA har fått navnet Sandy.

Noen forskere menerat ekstreme værsituasjoner vil skje oftere på grunn av menneskenes klimagassutslipp. Du kan gjøre små ting hver eneste dag for at jorda skal få det bedre. Se månedens Regnmakeroppdrag her.

Slik fungerer vindkraft:

 

Ulike typer vind

Det finnes ulik typer vind, og slik føles den:

Flau vind: Du kan se vindretningen av røykens drift, men ikke føle vinden. Lett bris: Løv og småkvister rører seg. Vinden strekker på lette flagg og vimpler. Liten kuling: Store grener og mindre stammer rører seg, det hviner i telefontrådene, det er vanskelig å bruke paraply, og du merker motstand når du går. Liten storm: Hele store trær svaier og hiver på seg. Takstein kan blåse ned. Orkan: Uvanlig store ødeleggelser. Forekommer heldigvis meget sjelden.Vind måles på Beauforts skala, som går fra 0 (blikkstille) – 12 (orkan). Skalaen er oppkalt etter Sir Francis Beaufort, som var britisk admiral. I 1806 lagde han skalaen for at seilere kunne måle og vurdere vindforholdene før de la til sjøs.

(Kilde - www.nysgjerrigper.no)

Her kan du se Supernytt-sendingen om orkanen Sandy.